pátek 28. května 2010

Boj s vejci

Přišla jsem domů z nákupu a jsem fakt NAŠTVANÁ!

Speciálně kvuli vajíčkům jsem šla do třech různých obchodů a stejně nemám to co chci! Proč tolik povyku kvůli vajíčkům? To jednoduché - není vajíčko jako vajíčko:-) Podle čísla vyraženého na vajíčku se dá zjistit velká spousta důležitých informací : například registrační číslo hospodářství (chovu), původ vajec (z které země vajíčko pochází) ale hlavní a nejdůležitější informací je "metoda chovu nosnic"!!! Je to hned první číslo v kódu na vajíčkách a je opravdu velký rozdíl mezi číslem 0 a 3!

Co tedy ta čísla označují? Číslo „0“ označuje vejce nosnic v ekologickém zemědělství (to znaméná BIO kvalitu). Slepice jsou v chovu na farmě a mají zajištěné prostředí pro jejich přirozený způsob života. Vajíčka označená nulou jsou sice opravdu hodně drahá, ale žloutek je zato krásně žlutý. Skoro jako od babiček z vesnice:-)

Číslo „1“ označuje  vejce nosnic ve volném výběhu. To znamená, že nejsou bio, ale slepice jsou v sezóně venku, mají dostatek volného prostoru a celkem pestrou stravu díky tomu, že si můžou venku leccos sezobnout. Myslím, že je to ideální varianta. Vajíčka nejsou tak drahá jako ta z ekologického chovu a zároveň dobře chutnají a hlavně slepice nejsou omezovány v pohybu.

Číslo „2“ označuje vejce nosnic v halách. To znamená, že slepice sice nejsou v sezóně venku, ale jsou v halách se slaměnou podstýlkou a můžou se tam relativně volně pohybovat. To je pro mě ještě stále přípustný chov. Je masovější, ale slepice v něm netrpí.  

Co je ale nejhorší je číslo „3“, které znamená vejce nosnice v klecích!!! To je prostě něco, co bych okamžitě zakázala. Říká se tomu "intenzivní klecový chov slepic" a je to bohužel nejrozšířenější metoda chovu. V  jedné kleci se mačká 5 slepic a celý život nemají možnost ani roztáhnout křídla. Celý den musí být na jednom místě a jsou jim do krmiva přidávaný různý doplňky stravy (včetně hormonů), aby snášely víc, častějš a větší vajíčka. Prostě hnus!


A co mě vlastně naštvalo v těch obchodech? Měly na výběr sedm balení vajec, ale všechny byly s číslem 3. A co mě nejvíc naštvalo je to, jak výrobci "mystifikují" zákazníky. Na obalu je napsáno "zdravá vejce", "s cereální stravou" apod. a lidi to samozřejmě kupujou s pocitem jak moc toho udělali pro sebe a pro přírodu. Ale co je tý slepici platný, že má ve stravě přidanou vlákninu z cereálií, když je stejně celý život zavřená v tý kleci. Jenom při tý představě klece dostávám panický záchvat klaustrofobie!!!

A nejhorší na tom všem je, že se o těchhle věcech prostě neinformuje. Nikdo o tom veřejně moc nemluví, nepíše a ve volebním programu to nemají ani Zelení. Takový informace by se přeci měly povinně učit už ve školách! 

Žádné komentáře:

Okomentovat